Egy friss diétázónak elég nehéz megtalálni a jó kenyeret. Szerencsére már rengeteg közül lehet választani, de nem mindegy, mit veszünk meg végül, ugyanis az árak hasonlóak, viszont ízben, minőségben kisebb-nagyobb különbségek vannak.
Én eleinte csak egy kenyeret próbáltam ki, mégpedig a főleg Spárban kapható Schär fehérkenyeret.
Ez legalább fogásra puhának tűnt, nem úgy mint némelyik másik márka, ami olyan kemény, hogy inkább használnám önvédelmi fegyverként, mint étkezéshez. Inkább annak a márkáját le sem írnám, úgyis mindenki érzi, ha megtapogatja valamelyik üzletben…Elsőnek nem is volt rossz, egész puha és ízre is tűrhető, viszont nem hiszem , hogy túl sok tápérték lenne benne, és ha nem egészen friss, akkor annyira megszárad, hogy majdnem megfulladsz, amikor lenyeled és inkább próbálod valahogy fulladás nélkül magadba tuszkolni, ahelyett, hogy élveznéd amit eszel. Egyébként a Schär egy megbízható márka, a kekszeit, édességeit imádom, főleg a zabkekszét, meg a fügés rúdját és lehet, hogy a többi kenyere jobb, de nekem ez olyan tapasztalat volt, hogy utána inkább hónapokig abonetten és puffasztott rizsen éltem, ami élményre ugyanaz a kategória, viszont jóval kevesebbe kerül.
Azonban egy idő után éreztem, hogy gyakorlatilag semmi energiám nincs és muszáj valami tápláló kenyeret szereznem végre. Azóta rengeteg új kenyeret fedeztem fel, próbáltam ki, úgyhogy gondoltam megosztom veletek a tapasztalataimat. 🙂
1,Spar Free From lenmagos és napraforgómagos kenyér : régen nagyon nem szerettem az ilyen vékony, csupa mag “fitness” kenyereket, de végül kipróbáltam és nagyon pozitív csalódás volt. 500 g, 1000 ft, kettesével csomagolt kenyerek, ezért akkor sem szárad ki, vagy penészedik meg, ha nem eszed meg pár nap alatt az egészet, úgyhogy azt hiszem abszolút megéri az árát. Ízre finom, viszont állagából fakadóan könnyen törik, de engem nem zavar. Nagyon laktató és tutira tápláló. 🙂
2, Aldiban kapható gluténmentes vekni és “zsemle” : Elég jó áron van, nagyon puha és elég finom is, viszont szintén nem hinném, hogy túl tápláló lenne, de ha csak az a lényeg, hogy végre finom kenyeret egyél, megfizethető áron, akkor abszolút ajánlom 🙂
3, A DM-ben háromféle glutén- és laktózmentes kenyér is kapható. Árkategóriában a drágábbak közé tartoznak, viszont azt hiszem, a legtáplálóbbnak mondhatóak, mivel teljes kiőrlésű lisztből készültek és olajos magvakat is tartalmaznak bőven.
1, Alnavit bio teljes kiőrlésű kenyér napraforgómaggal: Megfelelő méret szendvicshez és nagyjából az ára is jó. Nekem ízre kicsit fura volt és mivel nem ettem meg azonnal az egészet, kicsit elkezdett száradni, de azért még ehető maradt. Egyébként egész jó, viszont a három kenyér közül számomra ez volt a legkevésbé finom.
2, Alnavit bio rizskenyér teljes kiőrlésű rizsből és kölesből: Árban középkategóriás, kicsit nagyobbak a szeletek, mint az előzőnél, viszont sokkal puhább és szerintem finomabb is. Egészen tápláló is , de azért hamarabb éhes leszek tőle, mint a magokkal jól megtömött kenyerek után.
3, Alnavit bio hajdinakenyér szezámmaggal : Ez a legdrágább a három közül, viszont a legtáplálóbb is. Ez is “fitness” jellegű, nagyobb, vékony szeletek, jól megtömve magvakkal. Szerintem megéri az árát, mivel sokáig laktat és nagyon finom is. Viszont egy elég nagy hátránya, hogy ugyan csak pár napig tároltam kibontva, mégis megpenészedett két egész szelet, amit elég fájó szívvel dobtam ki, tekintve milyen sokba kerül. Úgyhogy inkább egyétek meg hamar, vagy felbontás után tároljátok hűtőben. ( Ilyen szempontból a legjobb a Spar Free From kenyér, mert ott kettesével vannak csomagolva a szeletek. Jó lenne, ha ezt mások is alkalmaznák, mert nagyon hasznos és praktikus… )
4, Élelem Étterem kis lenmagos szelete(sajnos erről nem találtam képet, de formára így néz ki) : ez egy győri nyers, vegán étterem, úgyhogy aki több mindenre allergiás a gluténon kívül, annak kifejezetten ajánlom. Én még csak ezt kóstoltam, de többféle szokott lenni. Elsőre nagyon picinek tűnik, kb két falásnyi, viszont nyers, vegán és csupa mag, úgyhogy garantáltan táplál és laktat. Ráadásul 50 Ft egy szelet, úgyhogy 100 Ft-ból kijön egy szendvics, főleg, hogyha jól laksz a picivel is . 🙂 Én nem annyira kedvelem a lenmagot, ez meg szinte csak abból áll, viszont meglepő módon nekem nagyon ízlett. 😀
5, TAC fehér kenyér : Nagyon jó árban van, isteni puha. Eleinte nagyon ízlett, azonban mikor megkóstoltam más kenyereket, már ezt nem találtam annyira finomnak. Sima fehér kenyér, úgyhogy nem valami tápláló, de állagban azt hiszem ez áll a legközelebb a megszokott fehér kenyérhez, úgyhogy aki olyat szeretne a magosabbak helyett, azoknak bátran ajánlom. 🙂
6, Free Pékség : ez egy budapesti glutén- és laktózmentes (!) pékség, most már két helyen is megtalálhatóak. Egyszerűen imádom őket és minden terméküket, főleg a kenyereket, a roppanós zsemlét, a fahéjas és kakaós csigákat, illetve a sajtos rudat ( ami sajnos rettentő gyorsan elfogy :() Árban először kicsit drágának tűnhet némelyik termékük, de én azt mondom inkább itt hagyom a pénzem, ahol szívvel-lélekkel és hatalmas gondoskodással készítik nekünk a finomabbnál finomabb péktermékeket, mint egy szupermarketben, ahol a pénzem egy ismeretlen, egyébként is gazdag üzlettulajdonos/igazgató zsebébe kerül. Többféle kenyeret kipróbáltam már, ám az abszolút befutó a szárnyas vekni.
Egyrészt ez a legolcsóbb, másrészt ugyan nem tartozik az extra kenyerek közé, viszont szerintem pont az egyszerűsége miatt ez a legfinomabb és nem utolsó sorban kiváló melegszendvics is készíthető belőle és mindig kapható a boltban^^
Ezen kívül két időszakosan kapható kenyeret próbáltam ki. Az egyik a hajdinás-diós kenyérke, ami finom, viszont hamarabb kiszárad, mint a szárnyas vekni. A másik pedig a tökmaglisztes “Shrek” kenyér, ami tényleg zöld, hihetetlen sokáig marad puha, viszont nekem túl intenzíven tökmagos az íze na meg elég sokba is kerül , mivel csupa mag, viszont emiatt nagyon tápláló is.
Ha pedig valaki inkább zsemle párti, akkor nyugodt szívvel ajánlom a roppanós fehér zsemlét. Kívül tényleg ropogós, belül viszont puha, szokásos rizslisztes íze van de én szeretem és isteni finom szendvics készíthető belőle, bár olyan jót sosem tudok csinálni, mint a pékségben készített sajtos-sonkás szendvics, ami annyira leírhatatlanul finom, hogy mindig feldobja a napom. <3
Összességében hihetetlennek találom, hogy ilyen változatos a gluténmentes kenyérlista, amit a diétám elején álmodni sem mertem volna. Ugyan az árakhoz hozzá kell szokni, de én már nem bánom, hogy a “betegségem” miatt rá vagyok kényszerülve arra, hogy ne a fehér búzakenyeret egyem, hanem megismerkedjek ennyi fantasztikus , tápláló és nem utolsó sorban finom kenyérrel.
Ha sorrendet kellene állítanom mindezek között, én azt mondanám, hogy árát és tápláló hatását tekintve a Spar Free From kenyerét és az Alnavit bio rizskenyerét ajánlanám, főleg mert ezeket bármelyik vidéki Spar és DM üzletekben megtaláljátok, de ha pestiek vagytok, és jobban szeretitek a frissen készült, házias péktermékeket, akkor melegen ajánlom a Free pékséget is. 😉
Ha tetszett a bejegyzésem, oszd meg ismerőseiddel és iratkozz fel a blogom követésére.
Továbbá ha szeretnétek még hasonló termékbemutatókat olvasni tőlem, írjátok meg hozzászólásban . 😉
További szép estét mindenkinek ! :)))
(A képek forrása: www.spar.at, www.aldi.hu, www.dm.hu, Élelem Étterem Facebook oldala. www.taca.hu, Free Pékség Facebook oldala)
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: