Életvirág

Csoda chia puding <3

Sziasztok!

  Íme az első gluténmentes receptes poszt 🙂 A lisztérzékenységem egyik előnye, hogy rengeteg új dolgot ismertem meg, így sokkal változatosabban étkezem. Egyik ezek közül a chia mag, vagy más néven azték zsálya , ami a szupereledelek közé tartozik, vagyis tartós fogyasztása jótékony hatással van az egészségre 🙂 Nagyon szeretem, mert igen sok tápláló anyag van benne, mint fehérjék, rostok, nyomelemek, A- és B vitaminok, antioxidánsok, ásványi anyagok ( kálcium, magnézium, vas és foszfor ) és mindezek mellett nem szabad elfelejteni, hogy igen magas az omega- 3 zsírsav tartalma is. Emellett fontos megemlíteni azt is, hogy egy lisztérzékenynek , amennyiben kihagyja az egyik fő táplálékunkat, a kenyeret (persze lehet venni és sütni is gluténmentes kenyeret, de én például csak ritkán eszem ), elég nehéz olyan ételeket kigondolnia, amik megfelelően táplálják és nem lesz 10 perc múlva éhes. Ha chia pudingot készítek reggelire, tele minden jóval, érzem, hogy igazán tápláló a reggelim és igazából jobban is esik, mint a régi unalmas szendvicsek. 🙂

DSC01341                             DSC01339                                              DSC01338

Íme az én legújabb, igazán feltuningolt chia pudingom tele rosttal és finomságokkal, mint a házi gyümölcslekvár, banán, törökmogyoró és a frissen őrölt vanília . ^^

Recept :

5 teáskanál chia pudingot elkevertem 2 dl hideg tejben, hozzáadtam 1 lapos teáskanál útifűmaghéjat és két teáskanál gluténmentes zabpelyhet. Hűtőbe tettem, amíg puding állagú nem lett. Fél órát javasolnak, de nekem sokszor nincs türelmem kivárni, így inkább kicsit nagyobb mennyiséget teszek a tejbe, hogy 10-15 perc alatt besűrűsödjön. Így is teljesen jó állagú lesz, nem marad kemény.

Mikor besűrűsödött, rákanalaztam a lekvárt, beletördeltem a banánt, rászórtam egy kis marék mogyorót és frissen őröltem rá egy kevéske vaníliát.

Alapvetően a chia magnak is magas a rosttartalma, de a gluténmentes táplálkozás alapköveként használt útifűmaghéj , illetve a zabpehely még inkább megnövelte az étel rosttartalmát. Akinek nem elég a lekvár édessége, keverhet a pudingba egy kevés cukrot vagy cukorhelyettesítőt, én xilitet szoktam használni, mert az fogbarát és magas a vastartalma . 🙂

Én azért választottam a banánt, mert nagyon szeretem, de ha még egészségesebbé akarjátok tenni ezt az ételt, érdemes inkább valami hazai idénygyümölcsöt választani.

A tetejére választhatunk bármilyen olajos magvat, hiszen egyrészt ezek is sok-sok vitaminnal, rosttal és ásványi anyagokkal látják el a szervezetünket, másrészt nagyon finomak és széles tárházukból biztosan talál mindenki magának valót. 🙂

Ha van kedvetek, készítsétek el ti is kedvetek szerint és osszátok meg velem hozzászólásban, ti mivel turbóztátok fel. 🙂

Ha tetszett a bejegyzés és szívesen olvasnál még tőlem, kérlek iratkozz fel a blogom követésére !:)

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!